فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان رفائی صفحه 5

    با کشف میادین گازی در مدیترانه شرقی، ظرفیت جدیدی برای کشورهای مستقر در این حوزه جغرافیایی در بهره‌گیری از این منبع راهبردی ایجاد شد تا در مسیر رفع نیازهای راهبردی خود به انرژی و کاهش مشکلات اقتصادی و وابستگی به منابع خارجی گام بردارند. میادین گازی کاریش و قانا جزو منابعی هستند که به‌دلیل قرار گرفتن در مناقشه مرزهای دریایی لبنان با رژیم صهیونیستی، امکان شناسایی ذخایر و برداشت از این منابع با ملاحظاتی جدی مواجه بود. اعمال فشار و تهدید حزب‌الله در تعیین تکلیف وضعیت این منابع در پی سوءاستفاده‌های رژیم صهیونیستی از منابع یادشده، به توافق تعیین مرزهای دریایی لبنان با رژیم صهیونیستی انجامید که بر اساس آن، قانا به لبنان و کاریش به این رژیم واگذار شد. سوال پژوهش حاضر این است که تاثیر توافق دریایی لبنان و رژیم صهیونیستی در خصوص میادین گازی قانا و کاریش بر وضعیت حزب‌الله لبنان چگونه خواهد بود. فرضیه پژوهش بیان می‌کند: «صیانت حزب‌الله از منافع ملی لبنان در حوزه انرژی قانا و کاریش، ضمن تثبیت کنشگری سیاسی و ملی این جنبش در لبنان، عرصه جدیدی برای افزایش توان بازدارندگی نامتقارن حزب‌الله در حوزه دریایی و انرژی در مقابل رژیم صهیونیستی ایجاد می‌کند.»

    کلیدواژگان: قانا، کاریش، حزب الله، بازدارندگی، بازدارندگی نامتقارن، لبنان، رژیم صهیونیستی
  • داوود احمدزاده صفحه 35

    مسیله کردها و استقلال‌طلبی آنان یکی از مسایل مهم سیاسی مرزهای غرب ایران است که ابعاد منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای گسترده‌ای پیدا کرده است و تحولات آن تاثیر زیادی بر مناطق پیرامونی دارد. تشکیل اقلیم کردستان عراق و حضور گروه‌های معاند کرد، بر امنیت جمهوری اسلامی ایران تاثیر داشته است. هدف پژوهش پیش رو شناسایی عوامل اثرگذار منفی بر روابط ایران و اقلیم کردستان عراق و تهدیدهای ناشی از حضور گروه‌های معاند کرد ضدجمهوری اسلامی است. مفروض پژوهش این است که فعالیت‌های گروه‌های تجزیه‌طلب و خشونت‌گرا در قالب پژاک و کومله در مرزهای شمال غربی ایران موجب ناامنی مرزی شده است. مسیله دیگر ارتباط امنیتی و اطلاعاتی اقلیم کردستان عراق با رژیم صهیونیستی و مشارکت راهبردی اقلیم در طرح‌های ضدایرانی با برخی قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است. این مقاله با روش تحلیلی‌ توصیفی با کاربست نظریه موازنه تهدید استفن والت به مهم‌ترین مولفه‌های آسیب‌زا در روابط منطقه‌ای ایران با اقلیم کردستان عراق می‌پردازد.

    کلیدواژگان: ایران، اقلیم کردستان عراق، امنیت ملی، واقع گرایی تدافعی
  • فرزان شهیدی صفحه 61

    رژیم ‌صهیونیستی از ابتدای بروز جنگ و بحران در سوریه، به‌طور منظم و مستمر حمله به مواضعی در خاک این کشور را در دستورکار خود قرار داده است. این حملات عمدتا مراکز و پایگاه‌های نظامی و به‌خصوص انبارهای تسلیحات و مهمات را هدف قرار داده و البته گاه منجر به شهادت و زخمی شدن عناصری از ارتش سوریه و نیز اعضای سپاه پاسداران و حزب‌الله لبنان شده است. دستاویز مقامات رژیم غاصب برای این حملات که نقض آشکار تمامیت و حاکمیت رسمی دمشق محسوب می‌شود حضور ایران و مقاومت در سوریه است که آن را تهدیدگر امنیت خود برشمرده‌اند و به همین دلیل، در کنار تلاش‌های سیاسی و دیپلماتیک سعی دارند با اتکا بر قدرت سخت، فشارهایی بر دولت سوریه و ایران اعمال کنند. با توجه به فقدان عمق راهبردی، اسراییل از دیرباز برای برقراری امنیت خود به نظریه‌هایی چون بازدارندگی از طریق تفوق نظامی، حملات پیش‌دستانه و در نهایت، نوواقع‌گرایی تهاجمی تمسک جسته است و در کنار سکوت و انفعال جهانی و نیز عدم پاسخ درخور از سوی سوریه و مقاومت، به حملات خود ادامه می‌دهد. در این نوشتار ضمن طرح مفهوم نظری مربوط به انگیزه و اهداف حملات اسراییل به خاک سوریه، به چرایی و تصعید این‌گونه حملات و نیز دورنمای این منازعه خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: سوریه، حملات اسرائیل، سپاه پاسداران، حزب الله لبنان، حمله پیش دستانه، نوواقع گرایی تهاجمی، روسیه، امریکا
  • حمید خوشایند صفحه 85

    جمهوری آذربایجان بزرگ‌ترین کشور قفقاز است که در قفقاز جنوبی قرار دارد. این کشور که در 30 آگوست 1370 و اندکی بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی اعلام استقلال کرد، یکی از کشورهای مهمی است که به‌علت موقعیت سوق‌الجیشی، در سال‌های اخیر به‌شدت مورد توجه بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای قرار گرفته است. نظام سیاسی آذربایجان برابر قانون اساسی، براساس سیستم جمهوری ریاستی مبتنی بر تفکیک قوا و دولتی سکولار تعریف شده، ولی در عمل، قدرت در دست قوه مجریه و شخص رییس‌جمهور است. شاید یکی از دلایل اصلی این امر، تصاحب هر سه قوه توسط حزب حاکم «آذربایجان نوین» است. از زمان استقلال جمهوری آذربایجان، چهار رییس‌جمهور بر سر کار آمده‌اند که «الهام علی‌اف» رییس‌جمهور کنونی طولانی‌ترین دوره ریاست‌جمهوری در این کشور را داشته است که از سال 1382 و بعد از درگذشت حیدر علی‌اف، قدرت را در دست دارد. این مقاله با بهره‌گیری از رهیافت «نو ‌اقتدارگرایی» به‌دنبال پاسخ به این پرسش است که «سیاست و حکومت الهام علی‌اف در آذربایجان چیست؟» بازه زمانی این پژوهش، دوره پساجنگ دوم قره‌باغ، یعنی از سال 1382 به این طرف است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی انجام شده و گردآوری اطلاعات نیز به روش کتابخانه‌ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: آذربایجان، الهام علی اف، سیاست، حکومت، نواقتدارگرایی، لائیک
  • علی مخدومی صفحه 109

    هدف این نوشتار شناخت نوع مدیریت پوتین، رییس‌جمهور روسیه، در جنگ اوکراین است. این مطالعه با تکیه بر «نظریه بازی‌ها» در پی پاسخ به این سوال است که پوتین چه نوع راهبردی را در مقابل جهان غرب به رهبری آمریکا در جنگ اوکراین برگزیده است؟ نظریه بازی‌ها، دانشی است که به تحلیل مجموعه تعاملات و رفتارهای طرف‌های بازی و نیز به بررسی انواع ساختارها و الگوهای بازی و پیامدهای محتمل انواع بازی‌ها می‌پردازد. شالوده اصلی نظریه بازی‌ها را «تیپ بازی» و «تیپ شخصیت بازیگر» تشکیل می‌دهد؛ ازاین‌رو این فرضیه مطرح است که انتخاب جنگ در مقابل غرب نوعی انتخاب راهبردی از سوی پوتین بوده است. به‌منظور ارزیابی این فرضیه، نخست تعاملات غرب روسیه در انواع بحران‌های منطقه‌ای و جهانی بررسی و در دو تیپ متفاوت طبقه‌بندی شد: تیپ اول «همکارانه‌ نامتوازن‌ متقارن‌ پویا»؛ تیپ دوم «غیرهمکارانه‌ نامتوازن‌ متقارن‌ پویا». قرار گرفتن دو متغیر «غیرهمکارانه» و «نامتوازن» کنار هم، بازی را در وضعیت آچمز قرار داد و پوتین برای برون‌رفت از این وضعیت و پیشگیری از نبرد هسته‌ای، ناگزیر به انتخاب جنگ شد. «اسطوره روسیه» با انتخاب این جنگ‌ که ناگزیر از آن بود، هرچند هزینه‌های بسیاری را بر خود تحمیل کرد، اما حریف خود را نیز با تحمیل هزینه‌های بسیار از دستیابی به هدفش باز داشت. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که پوتین همچنان استراتژیست است و انتخاب جنگ اوکراین نیز تصمیمی راهبردی در برابر غرب بوده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، تیپ بازی، توازن قدرت، تصمیم گیری
  • شعیب بهمن صفحه 135

    بحران اوکراین بازتابی از تضادهای نظام‌مند و سازمان‌یافته تلقی می‌شود که در طول سال‌های پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان روسیه و غرب انباشته شده است. در عین حال، جنگ اوکراین را می‌توان آشکار شدن نزاع قدرت‌های بزرگ بر سر شکل‌گیری نظم جهانی آینده تلقی کرد. به‌رغم آنکه کشورهای غربی پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین تلاش کردند با استفاده از گزینه تحریم، کرملین را زیر فشار شدید قرار دهند، اما در نهایت، موفق به تغییر نگرش روسیه نشدند. در این بین، گذر زمان نشان داد که اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه می‌تواند همچون بوم‌رنگ عمل کند و پیامدهای آن، دامن خود کشورهای غربی را نیز بگیرد. وابستگی اقتصادی زیاد میان روسیه و کشورهای اروپایی از یک‌سو، و واکنش بالقوه روسیه و اعمال تحریم‌های متقابل که می‌تواند در حوزه‌هایی همچون انرژی پدید آید، از سوی دیگر، کشورهای غربی را با خطرات بزرگ‌تری مواجه خواهد کرد که جهان را به بدترین نقطه از زمان پایان جنگ سرد می‌رساند. ازاین‌رو، بررسی میزان اثربخشی تحریم‌ها و همچنین وضعیت تحریم‌ها در سناریوهای پیش روی جنگ اوکراین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تحریم، تحریم اقتصادی، روسیه، اوکراین، آمریکا، اروپا
  • پریسا رضائی فدشکویه صفحه 155

    آمریکای لاتین از سال 1377 دو موج «چرخش به چپ» و «قدرت گرفتن دولت های نوچپ‌گرا» را تجربه کرده است؛ با وجود این، دولت های نوچپ‌گرای آمریکای لاتین تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. در این پژوهش، ضمن شناخت این دولت های چپ نو و سیاست های ملی و منطقه ای آنها، تحول سیاسی پیچیده و بی سابقه «چرخش به چپ» در آمریکای لاتین را که شامل طیفی گسترده از فرآیندهای ناهمگن در بیش از بیست کشور آمریکای لاتین می‌شود، مورد بررسی قرار می دهیم. پژوهش حاضر به‌دنبال پاسخ به این سوال است که «دولت های نوچپ‌گرا در آمریکای لاتین چه سیاست هایی را در حکمرانی داخلی و روابط منطقه ای و بین‌المللی خود پیش گرفته اند و موج جریان صورتی چه تاثیراتی در سطح منطقه دارد؟». فرضیه در نظر گرفته‌شده برای پاسخ به این سوال این است که «چرخش به چپ» نه تنها حکمرانان را در آمریکای لاتین تغییر داده، بلکه باعث تحول در نحوه حکمرانی و تغییر سیاست های اجتماعی و اقتصادی در منطقه شده است. این موج، عامل اصلی همگرایی منطقه ای و آغازگر سیاست هایی نو است که در آن نقش دولت در توسعه ، توزیع مجدد و رفاه اجتماعی افزایش پیدا می کند. چارچوب مفهومی این پژوهش، گونه‌شناسی چپ‌گرایی در آمریکای لاتین ارایه‌شده از سوی استون لویتسکی و کنت رابرتز است و از روش پژوهش توصیفی‌ تحلیلی و مطالعه منابع و داده‌های کتابخانه‌ای بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: جریان صورتی، نوچپ گرایی، آمریکای لاتین، چرخش به چپ، دولت چپ گرای نوین
|
  • Ehsan Refai Page 5

    With the discovery of gas fields in the Eastern Mediterranean, a new capacity was created for the countries located in this geographical area to take advantage of this strategic resource to meet their strategic energy needs and reduce economic problems and dependence on foreign sources. The Karish and Qana gas fields are among the resources that, due to being in the maritime border dispute between Lebanon and the Zionist regime, the possibility of identifying reserves and extracting from these resources faced serious considerations. Hizbollah's pressure and threat in determining the conditions of these resources following the Zionist regime's abuses of the said resources led to an agreement to determine the maritime borders of Lebanon with the Zionist regime, based on which Qana was handed over to Lebanon and Karish to the regime. The question of the current research is, how will the effect of the naval agreement between Lebanon and the Zionist regime regarding the gas fields of Qana and Karish be on the situation of Hezbollah in Lebanon? The hypothesis of the research states: "Hezbollah's protection of Lebanon's national interests in the Qana and Karish field of energy, stabilizing the political and national activism of this movement in Lebanon, creates a new arena for increasing the asymmetric deterrence power of Hezbollah in the field of maritime and energy against the Zionist regime. »

    Keywords: Qana, Karish, Hezbollah, deterrence, asymmetric deterrence, Lebanon, Zionist regime
  • Davood Ahmadzadeh Page 35

    The issue of the Kurds and their desire for independence is one of the important political issues of the western borders of Iran, which has wide regional and extra-regional dimensions, and its developments have a great impact on the neighbor areas. The formation of the Iraqi Kurdistan region and the presence of hostile Kurdish groups have affected the security of the Islamic Republic of Iran. The purpose of the upcoming research is to identify the factors that have a negative impact on the relations between Iran and the Kurdistan Region of Iraq and the threats caused by the presence of anti- Islamic Republic Kurdish groups. The assumption of the research is that the activities of separatist and violent groups in the form of Pejak and Komoleh in the northwestern borders of Iran have caused border insecurity. Another issue is the security and intelligence relationship of the Iraqi Kurdistan Region with the Zionist regime and the Kurdish region's strategic participation in anti-Iranian plans with some regional and extra-regional powers. This article deals with the most important traumatic components in Iran's regional relations with the Kurdistan region of Iraq with the analyticaldescriptive method by applying Stephen Walt's balance of threat theory.

    Keywords: Iran, Iraqi Kurdistan region, national security, defensive realism
  • Farzan SHahidi Page 61

    Since the beginning of the war and the crisis in Syria, the Zionist entity has regularly and continuously attacked sites in the territory of this country. These attacks mainly targeted military centers and bases, especially weapons and ammunition depots, and sometimes led to the death and wounding of members of the Syrian army, as well as elements of the Revolutionary Guards and the Lebanese Hezbollah. The pretext of the usurping entity authorities for these attacks - which are considered a clear violation of the unity and official sovereignty of Damascus - is the presence of Iran and the resistance in Syria, which it considers a threat to its security, and for this reason, in addition to political and diplomatic efforts, they are trying to exert pressure on the Syrian government as well as Iran through military attacks. Given the lack of strategic depth, Israel has always adhered to theories such as deterrence through military superiority, preemptive attacks, and finally aggressive neo-realism to ensure its security. In this article, while studying a theoretical concept related to the motives and objectives of the Israeli attacks on Syrian territory, we will discuss the causes of these attacks as well as the prospects for this conflict.

    Keywords: Syria, Israeli attacks, Revolutionary Guards, Lebanon's Hezbollah, preemptive attack, Tifur base
  • Hamid Khos Page 85

    The Republic of Azerbaijan is the largest country in the Caucasus, which is located in the South Caucasus. This country, which declared its independence on August 30, 1370, shortly after the collapse of the Soviet Union, is one of the important countries that, due to the strategic location, has been highly regarded by regional and extra-regional players in recent years. The political system of Azerbaijan is defined according to the constitution, based on the presidential republic system based on the separation of powers and secular government, but in practice, the power is in the hands of the executive branch and the president himself. Perhaps one of the main reasons for this is the takeover of all three powers by the ruling "New Azerbaijan" party. Since the independence of the Republic of Azerbaijan, four presidents have come to work, and the current president "Ilham Aliyev" has had the longest presidential term in this country, who has been in power since 1382 and after the death of Heydar Aliyev. Using the "new-authoritarianism" approach, this article seeks to answer the question, "What is Ilham Aliyev's politics and government in Azerbaijan?" The time frame of this research is the post-war period of Karabakh, that is, from 1382 onwards. This research was done by descriptive-analytical method and data collection was done by library and internet method.

    Keywords: Azerbaijan, Ilham Aliyev, politics, government, newauthoritarianism, secular
  • Ali Makhdumi Page 109

    The purpose of this article is to know the type of management of Putin, the President of Russia, in the Ukraine war. Based on the "game theory", this study seeks to answer the question, what kind of strategy has Putin chosen against the Western world, led by the United States, in the Ukraine war? Game theory is a science that analyzes the set of interactions and behaviors of the game parties, as well as investigates the types of game structures and patterns and the possible consequences of all types of games. The main foundation of game theory is "game type" and "actor's character type"; Therefore, it is hypothesized that the choice of war against the West was a strategic choice by Putin. In order to evaluate this hypothesis, firstly, West-Russia interactions in various regional and global crises were investigated and classified into two different types: the first type "cooperative-asymmetrical-symmetricaldynamic"; The second type "uncooperative-unbalanced-symmetricdynamic". The combination of the two "non-cooperative" and "unbalanced" variables put the game in an Achems situation, and Putin was forced to choose war in order to get out of this situation and prevent a nuclear war. By choosing this inevitable war, "Russian legend" imposed many costs on himself, but he also prevented his opponent from achieving his goal by imposing many costs. Therefore, we can conclude that Putin is still a strategist and choosing the war in Ukraine was also a strategic decision against the West.

    Keywords: strategy, game type, balance of power, decision making
  • Shoaib Bahman Page 135

    The Ukraine crisis is considered a reflection of systematic and organized conflicts that have accumulated between Russia and the West during the years after the collapse of the Soviet Union. At the same time, the war in Ukraine can be seen as the manifestation of the conflict between the great powers over the formation of the future world order. Despite the fact that Western countries tried to put the Kremlin under severe pressure by using the option of sanctions after Russia's military attack on Ukraine, they ultimately failed to change Russia's attitude. In the meantime, the passage of time has shown that the imposition of economic sanctions against Russia can act as a boomerang whose consequences will also affect the western countries themselves. The great economic dependence between Russia and European countries on the one hand, and at the same time Russia's potential reaction and the imposition of reciprocal sanctions that can emerge in areas such as energy, will confront Western countries with greater risks, which will bring the world to the worst point of It is time to end the Cold War. Therefore, it is very important to check the effectiveness of sanctions and also the status of sanctions in the scenarios facing the war in Ukraine.

    Keywords: sanctions, economic sanctions, Russia, Ukraine, America, Europe
  • Parisa Rezai Fadeshkoye Page 155

    Since 1377, Latin America has experienced two waves of "turning to the left" and "taking power of neo-leftist governments"; Despite this, neo-leftist governments in Latin America have many differences from each other. In this research, while knowing these new left governments and their national and regional policies, the complex and unprecedented political evolution of the "turn to the left" in Latin America, which includes a wide range of heterogeneous processes in more than Twenty Latin American countries will be examined. The current research seeks to answer this question, "What policies have neo-leftist governments in Latin America pursued in their internal governance and regional and international relations, and what are the effects of the pink current wave at the regional level?". The hypothesis intended to answer this question is that the "turn to the left" has not only changed the rulers in Latin America, but has caused a transformation in the way of governance and changes in social and economic policies in the region. This wave is the main factor of regional convergence and the initiator of new policies in which the role of the government increases in development, redistribution and social welfare. The conceptual framework of this research is the typology of leftism in Latin America presented by Aston Levitsky and Kenneth Roberts and it has used the descriptiveanalytical research method and the study of library sources and data.

    Keywords: pink movement, neo-leftism, Latin America, turn to the left, new leftist